Spor

KÜÇÜK HENTBOLCULARDAN BÜYÜK BAŞARI

Son derece çekişmeli geçen hentbol  final maçları ardından düzenlenen törende dereceye giren takımlarına madalyaları ve kupaları Gençlik Hizmetleri Müdürü Kadir Dündar,Spor Şube Müdürü Şehmuz Can, Hentbol İl Temsilcisi Aylin Başlamışlı ve Okul Sporları İl Tertip Komitesi tarafından verildi.  İl birincisi olan okullar grup müsabakalarında Osmaniye’yi temsil etmeye hak kazanan takım oldu.



Osmaniye Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Okul Sporları Küçük Kızlar ve Küçük Erkekler Hentbol İl Birinciliği Müsabakaları tamamlandı.

Tosyalı Spor Salonu’nda yapılan müsabakalara kızlarda 6 okuldan 96 sporcu yer aldı. Erkeklerde ise 4 okuldan 64 sporcu katıldı.

Kıyasıya geçen mücadelelerin ardından dereceye giren okullar ise şöyle oluştu:

ERKEKLERDE
1. Şehit Yasemin Tekin Ortaokulu
2. ⁠Şehit Bekir Evren İmamhatip Ortaokulu
3. ⁠Şehit Mehmet Karacatilki Ortaokulu
4. ⁠Namık Kemal Ortaokulu Olurken

KÜÇÜK KIZLARDA İSE
1.Şehit Bekir Evren Ortaokulu
2.Turan Ortaokulu
3.Namık Kemal ortaokulu
4.Issızca Şehit Ahmet Çalık Ortaokulu oldu.

Oynanan final maçları ardından düzenlenen törende dereceye giren takımlarına madalyaları ve kupaları Gençlik Hizmetleri Müdürü Kadir Dündar,Spor Şube Müdürü Şehmuz Can, Hentbol İl Temsilcisi Aylin Başlamışlı ve Okul Sporları İl Tertip Komitesi tarafından verildi.

İl birincisi olan okullar grup müsabakalarında Osmaniye’yi temsil etmeye hak kazanan takım oldu.

HENTBOL OYNAMANIN FAYDALARI

Hentbol, Danimarkalı bir beden eğitimi öğretmeni tarafından 1848 yılında icat edilmiştir.

  • Beden ve ruh sağlığını arttırır
  • Esneklik ve dayanıklılığı geliştirir.
  • Hareket halindeyken düşünmeyi öğretir.
  • Kendine güvenmeyi ve disiplinli olmayı sağlar.
  • Azim ve sorumluluk duygusunu geliştir.
  • Birlikte iş yapabilme yeteneğini arttırır.
  • İyi bir fiziksel kondüsyonun yanısıra dayanıklılığı artırmaya yönelik mükemmel bir antrenman yapılması ve bunun kusursuz bir kural bilgisi ve teknik bilgiyle birleştirilmesi gerekir.
  • Hentbol bir takım oyunudur. Kişiler birbiri ile iletişim halinde ve iş birliği içerisinde hareket ederler. Hentbol ile ilgilenen bir kişinin grup ile hareket etme ve grup çalışması becerileri artar. 
  • Hentbol oynayan kişi çok hızlı hareket etmelidir. Hızlı karar vermeli ve kararı uygulamalıdır. Bu sebeple hentbol oynamak kişinin hızlı düşünüp, kararlarını hızlı uygulamasına neden olur. 
  • Hentbol disiplin gerektiren bir spor dalıdır. Düzenli antrenmanı ve sağlıklı beslenmeyi beraberinde getirir. Bu sebeple hentbol oynayan kişi disiplin içerisinde hareket etmelidir. 
  • Bir spor dalı ile ilgilenmek kişinin başarı duygusunu geliştirir, dolayısı ile özgüveni geliştirir. Hentbol da özgüven geliştiren spor dallarından biridir. 
  • Hentbol kas ve iskelet sistemini güçlendiren ve dayanıklılığı arttıran bir spor dalıdır. Hentbol oynamak, kişinin duruş bozukluklarına iyi gelir. Fiziğin görünümünü güzelleştirir. 
  • Çok karmaşık oyun kuralları, cezaları ve oyuncu değiştirme şekilleriyle zekayı da oldukça zorlayan bu spor, çocukların ve gençlerin gelişimde, orta yaş ve yaşlıların ise sağlıklı vakit geçirmesinde en önemli spor dallarından biridir. Hentbol 40 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğinde bir alanda oynanan bir nevi el futboludur. Amaç elimizdeki topu rakip takımın kalesine atmaktır. 
  • Hentbol karmaşık kurallarla doludur. Bu kuralları öğrenen bir çocuk zeka olarak gelişmeye aday bir çocuktur. Güçlü bir vücut yapısına sahip olmayı gerektirir çünkü ikili mücadelelerin çok fazla olduğu ve bu mücadelelerde kolay kolay da faul çalınmayan bir spordur.
  • Bu sporu yapan bir çocuğun kas gelişimi her geçen gün artar, bu sporu yapan bir genç antrenmanlarda bile mükemmel bir şekilde stres atar ve ergenlik stresini başka yerlerde çıkarmak zorunda kalmaz. 
  • Bu sporu yapan orta yaşlı bir birey hem formunu korur hem de vücudunu geliştirir, bu sporu yapan ileri yaşlı bir birey ise kemik sağlamlığını korur ve kemik erimesi riski ile birlikte kas erimesi riskini de en aza indirir.
  • Oyun para atışı ile başlar.Para atışını kazanan takım oyuna top ile mi başlamak istediğini yoksa önce hangi kalede savunma yapmak istediğini seçer.Topun çevresi bayanlar müsabakalarında 54-56 iken erkeklerde 58–60 cm.dir.
  • Topun ağırlığı erkeklerde 425 ile 475 gr bayanlarda ise 325 ile 400 gramı geçmemesi gerekir. Oyuncular topu sürerken iki kez tutabilirler ancak tuttuktan sonra üç saniye içinde ellerinden çıkarmak zorundalar ve topla en fazla üç adım atabilirler. Oyun iki hakemle yönetilir.
  • Günümüzde oynanan modern hentbolun temelleri 1920′lerde Almanya, Danimarka ve İsveç’te oynanan el topuna dayanır. 1936 ve 1952 Olimpiyatlarında gösteri amacıyla yer alan hentbol, 1972 Olimpiyatlarında resmî olarak yer almıştır.
  • Güç harcanması ve dayanıklılık çok fazla gelişse de kalp ve solunum sistemine düzensiz hareketler ve hareketlerin süreksizliği yüzünden fazla etkisi olmaz. Top atını sırasında sıkça hareketlenen kol ve bacak kaslarını çok geliştirir.

Kaynak: https://kabafii.com/

HASAN KILIÇ