Genel

ALKIŞLARIMIZ GÖRME ENGELLİLER İÇİN…

Zafer Camii Görme Engelliler Kursumuz Öğrencilerinden Zahide Akbulut, Adana Oğuz Kağan Köksal Görme Engelliler Okulundan mezun oldu. Görme engelli öğrencilerin azmi ve başarısı; özel çocuklarımıza olanaklar oluşturulduğunda engellerin ortadan kalktığını bir kez daha gösterdi.

Osmaniye İl Müftülüğü Zafer Camii Görme Engelliler Kursumuz Öğrencilerinden Zahide Akbulut ,Adana Oğuz Kağan Köksal Görme Engelliler Okulundan mezun oldu.

Osmaniye İl Müftülüğü Engelli Koordinatörlüğü İle Altı Nokta Körler Derneğinin birlikte katılım sağladığı mezuniyet programında duygulu anlar yaşandı.

Görme engelli öğrencilerin azmi ve başarısı; özel çocuklarımıza olanaklar oluşturulduğunda engellerin ortadan kalktığını bir kez daha gösterdi. Programın sonunda özel çocuklarımıza hediye takdimi yapıldı.

Çocuklarımızın başarısı asıl engelin kalplerde olduğunu kalplerdeki engel kaldırıldığında hiçbir engelin kalmadığını gösterdi.

Müftülük basın

GÖRME ENGELLİ BİREYLERİN HAYATINI KOLAYLAŞTIRAN 6 TEKNOLOJİ

Teknolojinin faydalarını hayatımızın her anında deneyimliyoruz. Örneğin dün çok uzak bir kavram olan yapay zekâ, bugün evlerimize kadar ulaştı. Akıllı saatler, nesnelerin interneti, akıllı bileklikler derken her gün onlarca “akıllı” teknoloji ile tanışıyoruz. Teknolojinin bu denli hızlı gelişmesi yalnızca günlük hayatımızı kolaylaştırmakla kalmıyor, engelli bireylere de yepyeni bir dünyanın kapısını aralıyor. Engelliler Haftası vesilesiyle görme engelli bireyler için geliştirilen teknolojilerden birkaçını paylaşmak istedik.

Akıllı baston

Akıllı baston teknolojisi, görme engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran en önemli gelişmelerden biridir. Normal bastonlardan farklı olarak, baş hizasındaki engelleri tespit eder ve görme engellileri uyarır. Üzerinde bulunan sensörler, engeli tespit eder ve kullanıcıya bir uyarı verir. Uzun bir batarya ömrüne sahip olması da kullanım avantajlarından biridir.

Sesli uyarı sistemi: EyeSense

EyeSense, nesneleri tanıyabilen bir uygulamadır. Kullanıcı, etrafındaki nesneleri ve renkleri bu uygulama sayesinde sesle duyabilir. Aynı zamanda renk tanıma özelliği de vardır, telefon, bir rengin üzerine tutulduğuna o rengin ne olduğu bilgisi kullanıcıya sesli olarak aktarılır. Bu özelliği kullanabilmek için telefonun kamerasını kullanmak yeterlidir.

Akıllı saat

“Akıllı” teknolojilerden biri de görme engelliler için özel olarak tasarlanan akıllı saatlerdir. Akıllı saatler, görme engellilerin iletişimlerini sürdürebilmelerine, mesajlarına giyilebilir cihaz üzerinden ulaşmalarına olanak sağlayarak hayatlarını kolaylaştırmaktadır.

Talking Money Identifier

Talking Money Identifier için “konuşan para okuyucusu” demek mümkündür. Paraları tanıyan bir cihazdır. Görme engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Paraları tanımlar ve bireye sesle aktarır. Bu sayede kişi, elindeki paranın değerini öğrenmiş olur.

Seeing AI

Microsoft’un görme engelli bireyler için geliştirdiği bir yapay zekâ uygulamasıdır. Türkçe sürümü de vardır ve ücretsizdir. Uygulama, yapay zekâ üzerinden görsel tanıma ve betimleme teknolojisi ile çalışmaktadır. Böylece engelli bireyler, çevrelerindeki görsel öğeleri ses yoluyla algılayabilir. Ayrıca metinleri okuma imkânı da bulabilir.

GPS Cihazları

GPS uygulamaları da hayat kolaylaştıran teknolojilerden biri. Kişiyi yönlendirmek ve bilgi sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. GPS cihazları, görme engelli bireylerin aradıkları yeri bulmalarına olanak sağlarken bir nevi onları özgürleştirir. Çünkü bu cihazlar sayesinde yollarını rahatlıkla bulabileceklerinden, dışarıda dolaşmaları da daha konforlu olacaktır.

https://kulturveyasam.com/